Nederlandse zelf beleggers houden vertrouwen

Uit de ING BeleggersBarometer van april, blijkt dat zelf beleggers over het algemeen het vertrouwen houden om te beleggen ondanks politieke onrust en tegenvallende resultaten in opkomende economieën. Deze gunstig gestemde houding van zelf beleggers komt, volgens het ING onderzoek, vooral voort uit positieve macro-economische berichten uit de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS). Wel wordt er ook duidelijk dat degenen die zelf beleggen het risico beperkt houden tot eigen vermogen. Dat wil zeggen dat er geen extra risico wordt genomen door (extra) te beleggen met geleend geld. Maar 15 procent van de zelf beleggers heeft wel is met geleend geld belegt, volgens het onderzoek.

BeleggersBarometer

Vel papier met een getekend euro teken. Naast de tekening ligt een rekenmachine, potloden en een 50 euro biljet.

Elke maand onderzoekt de ING met het BeleggersBarometer onderzoek de stemming onder Nederlandse zelf beleggers. Rekening houdend met de ontwikkelingen in Oekraïne van afgelopen tijd en de tegenvallende resultaten in opkomende economieën, is het algemene positieve beleggersvertrouwen boven verwachting te noemen. Het algemene beleggersvertrouwen is een belangrijke impuls voor de Europese beurzen. Daarnaast laat het zien dat zelf beleggers zwaar tillen aan positieve macro-economische berichten uit de EU en de VS, dit onderstreept het belang van de traditionele markten. Bovendien verwacht 58 procent van de gepeilde zelf beleggers dat de gehele economie nog zal versterken in de nabije toekomst, tegenover 11 procent die de gehele economie zien verslechteren.

Risico’s niet noodzakelijk

Echter, is dit geen reden voor zelf beleggers om extra risico’s te nemen zoals het beleggen met geleend geld. Maar liefst 85 procent van de gepeilde zelf beleggers heeft nog nooit met geleend geld belegt en is dit ook niet van plan. Degene dit dat wel doen beleggen voornamelijk in aandelen waar de hefboom het grootste is om er substantieel aan te verdienen. En van degene die met geleend geld zelf beleggen, geldt voor veruit de meeste dat het gaat om een zeer beperkt deel.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht