Handel op beurzen weer stabiel na begin crisis in Oekraïne

Politieke onrust in Oekraïne en de militaire reactie van Rusland zorgde voor een wereldwijde crisis het eerste weekend van maart 2014. Als gevolg daarvan kelderde de beurzen de daarop volgende maandag. Ondanks dat er nog geen sprake is van oorlog, regeerde angst en onzekerheid ook dinsdag nog. Maar na twee dagen onrust is vandaag weer een behoorlijk herstel zichtbaar op de beurzen, uitgezonderd de Russische beurs. Wel moet daarbij worden opgemerkt dat er significante verschuivingen hebben plaatsgevonden. Investeringen en beleggingen in Russisch afhankelijke goederen en bedrijven zijn sterk gedaald, terwijl aanbieders van edelmetalen dit verlies goed maken op de beurs.

Beursdaling Russische beleggingen

Sinds het eerste weekend van maart is het crisis in Oekraïne. Na de politieke ontwikkelingen van afgelopen maand besloot Rusland militair in te grijpen in de Krim. Ondanks dat er vooralsnog geen schot gelost is, zorgde de dreigende situatie in de Krim voor beurskelderingen de maandag en dinsdag na het crisis weekend. Met name de Russische Roebel alsmede investeringen en beleggingen in Russisch afhankelijke goederen en bedrijven verloren sterk. Daarnaast zorgde de crises in Oekraïne voor wereldwijde duurdere gas en olieprijzen, die bovendien nog veel sterker zullen stijgen als aangekondigde sancties tegen Rusland doorgevoerd zullen worden. Aan de andere kant wonnen de edelmetaal aanbieders, met name die van goud, door de toevlucht van beleggers die op zoek waren naar relatief veiligere beleggingen.

De rust keert weder

Vandaag, weer een dag verder na het begin van de crisis, keert de rust terug op de meeste beurzen. De AEX beurs opende vandaag met een lichte stijging en veiligere beleggingen zoals edelmetalen werden niet veel meer dan normaal aangekocht. Daarnaast nam de prijs van gas en olie af in prijs door de Russische toezegging dat het Europa er niet van af zal sluiten. Na deze roerige periode kan de conclusie getrokken worden dat de economische crisis als gevolg van de politieke crisis voorlopig is afgewend. Beurzen winnen hun verliezen terug en als het zo blijft waren de afgelopen dagen slechts een tijdelijk interruptie. Echter, is de politieke crisis nog niet over en ligt een snelle oplossing ook niet voor de hand wat de beurzen onzeker houdt.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht