Een beurskoers is een prijs die op een beurs tot stand komt en van dag tot dag of van moment tot moment kan variëren. Hoe worden beurskoersen precies bepaald? En op welke producten zijn koersen van toepassing?

Spel van vraag en aanbod

In beginsel worden beurskoersen bepaald door de wet van vraag en aanbod. Vraag en aanbod zijn feitelijk de belangrijkste spelers op de beurs. Beleggers die beleggingsproducten willen kopen vormen de vraag. Beleggers die beleggingsproducten willen verkopen vormen het aanbod. Hoe vraag en aanbod invloed hebben op de beurskoers, staat in de paragrafen hieronder uitgelegd.

Beleggers zijn bijvoorbeeld:

  • Particuliere beleggers
  • Institutionele beleggers (bijvoorbeeld pensioenfondsen)
  • Hedgefondsen

Vraag naar bitcoins

De vraag naar bijvoorbeeld bitcoins bepaalt de koers van bitcoins: is er meer vraag naar bitcoins, dan stijgt de koers ervan. Zijn bitcoins dus gewild en ziet men wereldwijd een enorme potentie in bitcoins, zoals in het najaar van 2013, dan neemt de waarde van bitcoins toe.
Beleg nu via de goedkoopste broker van Nederland!

Aanbod van aandelen

Dan is er ook nog het aanbod, wat samen met de vraag de waarde van een aandeel, bijvoorbeeld een Ahold aandeel, bepaalt. Zo geldt wanneer velen hun Ahold aandelen op de beurs aanbieden, willen verkopen dus, de waarde van het aandeel flink afneemt en de koers instort.

De dynamiek van de beurs is het spel van vraag en aanbod. Indien een koers van een bepaald aandeel zakt of plotseling ingestort is, kan het voor investeerders juist door de lage prijs ervan weer aantrekkelijk zijn om het te kopen. Zo kan het aandeel in hun ogen nog steeds een flink potentieel hebben.

Anticiperen op koersbewegingen

Vraag en aanbod bepalen de beweging van een beurskoers. Een koers is feitelijk de hoogte van het bedrag wat beleggers op een bepaald moment, met de informatie die zij op dat moment hebben, willen betalen voor een bepaald beleggingsproduct.

Elk stukje nieuwe informatie kan de belegger inzicht geven in het koersverloop, op basis waarvan hij wil kopen of verkopen. Voor zelf beleggen is het daarom de kunst om op het juiste moment te anticiperen op koersschommelingen. De belegger wil het juiste moment bepalen om te investeren. Doorgaans is dat bij een zo laag mogelijke, stijgende koers, dat zorgt er namelijk voor dat een belegging na verloop van tijd meer waard wordt.

Beursanalisten

Een stukje koersanalyse, het bestuderen van het koersverloop over een bepaalde periode, helpt bij het vinden van het momentum om te investeren en is vereist in het moderne online beleggen. Zogenaamde beursanalisten, vaak verbonden aan banken, hebben hun beroep gemaakt van het nauwkeurig onderzoeken van koersgedragingen. Een drukke baan waarvoor je lang gestudeerd moet hebben. En sommigen van hen voorspellen de koersschommelingen van de aandelenmarkt vaker goed dan fout. Jaar in jaar uit doen zij het beter dan vele anderen beleggers. Desondanks blijkt uit verschillende onderzoeken dat meer dan de helft van de voorspellingen van de meeste beursanalisten simpelweg niet kloppen.

Producten op de beurs

Voor de volgende financiële producten worden beurskoersen vastgesteld:

  • Effecten, waaronder aandelen, obligaties, opties en termijncontracten
  • Vreemde valuta (vandaar de ‚wisselkoersen‘)
  • Grondstoffen, waaronder verhandelde metalen, ertsen en landbouwproducten

Er wordt van koerswinst gesproken als de prijs van bijvoorbeeld een aandeel stijgt.  De AEX, de Amsterdam Exchange Index is de belangrijkste Nederlandse beursindex. Deze beursindex geeft het beeld weer van het koersverloop van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. Uit het gewogen gemiddelde van de koersen van deze aandelen wordt de huidige stand van de AEX berekend (Wikipedia).

De Amsterdamse AEX was de eerste aandelenindex in Europa die continu bijgehouden werd, de Duitse DAX, de Franse CAC 40 en de Britse FTSE 100 volgden enige jaren later. Buiten Europa is vooral de Dow Jones bekend, de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten.

Nu online zelf beleggen? Kies dan voor DEGIRO. Dit is een nog vrij nieuwe online broker, maar biedt de laagste transactiekosten en uitstekende klantenservice. Degiro heeft niets voor niets prijzen gewonnen van onder andere VEB, Consumentenbond en het FD. Een beleggingsrekening openen is volledig gratis en is zo gedaan!