De allereerste beurs is in 1531 in Antwerpen door de Familie van der Beurse opgericht. Toch wordt de Amsterdamse effectenbeurs uit 1611 over het algemeen als de oudste financiële handelsbeurs ter wereld beschouwd (Wikipedia).

Beurzen in Nederland en Europa:

Digitaal lichtbord met de beurskoersenEr bestaan vele beurzen in Nederland en Europa. De belangrijkste beurs in Nederland is de zogenaamde Amsterdam Exchange Index (AEX). Deze beursindex geeft het overzicht van het koersverloop van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie. Uit het gewogen gemiddelde van de aandelenkoersen van de Amsterdamse effectenbeurs berekend (Wikipedia). De AEX is eigendom van Euronext, die ook de samengevoegde beurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel, Luxembourg en Lissabon beheert. Euronext is de grootste internationale effectenbeurs van Europa. In 2006 is Euronext met de New Yorkse beurs gefuseerd: vanaf toen heet het de NYSE-Euronext.

Dan zijn er bijvoorbeeld nog de Duitse beurs te Frankfurt (DAX-index), de Oostenrijkse Wiener Börse met de ATX index, de Zwitserse SIX Swiss Exchange en de oudste beurs van Europa – de London Stock Exchange. In 2007 fuseerde de Britse beurs met de Borsa Italiana.

Open nu een gratis beleggingsrekening!

Beurzen in de Verenigde Staten:

De NYSE, de New York Stock Exchange en ook wel Wall Street genoemd, is de allergrootste effectenbeurs wereldwijd. De American Stock Exchange (AMEX) heeft zich gespecialiseerd in fondsen en optiehandel. Sinds 2008 hoort AMEX bij de NYSE.

De Amerikaanse technologiebeurs is de eerste electronische beurs ter wereld. Daarbij is zij beroemd vanwege de NASDAQ100 – index, die de 100 sterkste technologiebedrijven laat zien.

Beurzen in Azië:

De beurs in Hong Kong, de HKSE, staat in de top 10 beurzen wereldwijd en maakt de stad daarmee een belangrijk financieel centrum met veel werkgelegenheid.
De SSE (Shanghai Stock Exchange) is de belangrijkste beurs van China. De grootste oostaziatische beurs is die van Tokio. Met de gong van deze beurs begint wereldwijd een nieuwe handelsdag. In Shanghai en Tokio wordt de handel tussen de middag stopgezet.

Tip: bij de meeste brokers kunt u op internationale beurzen handelen. Bij het vergelijken van online brokers gaat u naar de website van diverse online brokers en kunt u zien op welke beurzen zij actief zijn.

Nu online zelf beleggen? Kies dan voor DEGIRO. Dit is een nog vrij nieuwe online broker, maar biedt de laagste transactiekosten en uitstekende klantenservice. Degiro heeft niets voor niets prijzen gewonnen van onder andere VEB, Consumentenbond en het FD. Een beleggingsrekening openen is volledig gratis en is zo gedaan!