5 redenen om zelf te beleggen

Laat je geld voor jou werken. Dat is de eerste stap naar grotere financiële onafhankelijkheid. Naast het klassieke spaarboekje kun je obligaties, fondsen of aandelen kopen. Misschien kies jij wel voor meer gespecialiseerde effecten als opties of beleggingsfondsen. Ga je dan zelf beleggen of laat jij je liever bijstaan door een duurdere onafhankelijke vermogensbeheerder of bank? De volgende vijf redenen tonen alvast aan dat jij je financiën best in eigen handen kunt nemen en zelf online beleggen!

1. Hogere rendementen

Laat je geld niet slapen op een spaarboekje. Diversificatie is belangrijk, hou een minimaal bedrag op je spaarboekje voor de dagelijkse kosten en grote noodgevallen. Kies voor de rest van je financiële middelen voor effecten met een hoger rendement.
 
Ga je zelf beleggen, dan bepaal jij welk risico jij wilt nemen en het rendement dat daarmee gepaard gaat. Je kunt bijvoorbeeld een eigen selectie van aandelen kopen van bedrijven die jij kent en waar je echt in gelooft. Aandelen houden een groter risico in dan staatsobligaties maar risico en rendement gaan hand in hand!
Persoon die via een tablet internationale beleggingen doet.

2. Zelf kosten beheren

Beleg je via een bank? Dan vragen die kosten per transactie die jij doorvoert en dit gaat af van het rendement van je beleggingen. Je kunt online beleggen en een broker vergelijken met de kosten van de bank. Schakel de bank als tussenpersoon uit en dit scheelt al een grote slok op de borrel!
 
Kosten bij een bank waarmee je meestal rekening moet houden:
 

 • Instapkosten: kosten die een bank aanrekent om een nieuw fonds of gestructureerd product aan te kopen.
 • Transactiekosten: deze kosten rekent je bank telkens aan als je een nieuwe transactie doet, voornamelijk voor aandelen en obligaties.
 • Beheerskosten: om een effectendossier aan te houden bij een bank of vermogensbeheerder en dit eventueel te laten nakijken door een adviseur betaal je ook nog beheerskosten.

Elke online broker heeft zijn specifieke kostenstructuur. Ben je een optiebelegger of zweer je bij beleggingsfondsen? Ga je broker vergelijken met andere online brokers want elke speler op de markt heeft zijn specialiteit. Online beleggen is over het algemeen zeer goedkoop als je met de juiste broker werkt, beheerskosten of instapkosten zijn een uitzondering bij online brokers.
 
Beleg nu bij de goedkoopste broker van Nederland!

3. Controle over je beleggingen

Als belegger is het belangrijk dat je begrijpt waarin je belegt. Laat jij je financiën beheren door een onafhankelijke vermogensbeheerder of bank, dan heb je weinig zicht op je eigen portefeuille.
 
Iedereen is anders en dit reflecteert ook in je beleggingen. Zelf beleggen heeft het voordeel dat jij helemaal individueel kiest waarin je wilt investeren. Ken jij veel van één bepaalde sector of geloof jij meer in het rendement van aandelen dan van opties? Neem zelf de controle over je eigen beleggingen.

4. Kies zelf waar je belegt

Naast de kostenstructuur is het ook belangrijk dat je voor een service kiest die bij jouw persoonlijkheid past. Ga je broker vergelijken met andere spelers op de markt. Als je het comfortabel vindt om af en toe een vraag te kunnen stellen, kies dan voor een broker met een vlotte chatbox of klantendienst.
 
Elke broker heeft zijn specialiteit. Aandelen kun je uiteraard bij elke broker kopen, maar wil je meer inspelen op valutaschommelingen, turbo’s, opties,… Zelf beleggen heeft het voordeel dat er een groot aantal aanbieders zijn, jij vindt zo zeker de broker die perfect bij je beleggingsstijl past.
 
Een greep uit het aanbod van financiële instrumenten en ordertypen:
 

 • Aandelen
 • ETF’s (trackers)
 • Obligaties
 • Opties
 • Staatsobligaties
 • Turbo’s
 • Valutaschommelingen
 • Edelmetalen
 • Vastgoedfondsen

5. Het is leuker

Geef nu zelf toe, wat is er nu leuk aan een kwartaalverslagje krijgen in de brievenbus en twee keer per jaar een telefoontje van een nietszeggende bankier? Neem zelf het heft in handen en verdiep je in de brede en boeiende wereld van de financiële instrumenten.
 
Je eigen beleggingen beheren is veel leuker dan het laten beheren door een onafhankelijk vermogensbeheerder. Je staat zelf aan het roer van je eigen toekomstige inkomsten. Het kan soms de nodige spanning geven uiteraard, maar niks gaat boven het gevoel van je eigen portefeuille jaarlijks te zien aangroeien.
 
Nu online zelf beleggen? Kies dan voor DEGIRO. Dit is een nog vrij nieuwe online broker, maar biedt de laagste transactiekosten en uitstekende klantenservice. Degiro heeft niets voor niets prijzen gewonnen van onder andere VEB, Consumentenbond en het FD. Een beleggingsrekening openen is volledig gratis en is zo gedaan!
 
« Alle online brokers vergelijken »
 

Deel dit bericht

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert