Beursdaling blijft uit na uitslag Krim referendum

Wereldwijde beursdalingen bleven maandag 17 maart uit na uitslag van het Krim referendum. Na het eerste weekend van maart hield politieke en militaire onrust in Oekraïne de wereld in zijn greep. Tevens werd er gevreesd voor een volgende economische crisis maar deze werd (voorlopig) afgewend. Het volgende kritieke punt was het Krim referendum van zondag 16 maart dat zich zou uitspreken over de onafhankelijkheid van de Krim. Wederom werd er gevreesd voor ernstige politieke, militaire maar ook economische gevolgen. Gister was de eerste dag na de uitslag van het Krim referendum maar wederom bleven sterke koersdalingen uit.

Korte economische crisis

Na het eerste weekend van maart had de politieke en militaire crisis in Oekraïne een sterke negatieve invloed op de wereldwijde beurzen. De beurzen kelderde door onzekerheid en angst voor escalatie gevaar maar na de eerste onrust nam het vertrouwen snel toe. De rust keerde terug, de beurzen wonnen hun verlies terug en een economische crisis was voorlopig afgewend. De korte economische crisis werd beschreven als een tijdelijke interruptie, zoals in ons nieuwsbericht van twee weken geleden viel te lezen. Echter, hield de politieke crisis aan en kwam het tot een referendum afgelopen zondag waarin de Krim onafhankelijkheid uitriep. De eerste maandag daarna was hierom een spannende dag voor beleggers wereldwijd.

Amerikaanse winsten

Wederom bleef politieke en militaire escalatie uit waardoor de markten opgelucht adem haalde. Menig beurskoersen, met name de Amerikaanse beurzen, behaalde zelfs onverwachte winsten. De algemene Dow Jones beurs noteerde een winst van 1,1 procent en de brede S&P beurs noteerde 1,0 procent winst. In Amerika werd de positieve stemming bovendien gestuwd door boven verwachting scorende macro-economische cijfers. Ondanks dat het referendum achter de rug is bestaat er nog altijd politieke en militaire onrust in Oekraïne en vooralsnog lijkt die situatie niet snel opgelost. Het gevaar bestaat daardoor dat in plaats van een onmiddellijke economische dreiging het verschuift naar een langdurig aanhoudende economische dreiging. Mogelijk dat op langer termijn dit meer negatieve gevolgen heeft voor de beurzen dan een kort durige crisis maar dat zal moeten blijken. In ieder geval drukt de crisis in Oekraïne een stempel op het eerste kwartaal van 2014.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht