Veiligheid staat voorop: ook bij beleggen, en misschien wel juist bij zelf beleggen. Er zitten immers altijd risico’s aan, aangezien beleggen en risico met elkaar verbonden zijn. Hoe minder risico’s, hoe minder rendement. En hoe meer risico’s, hoe meer rendement. Hoe kan ik daar als belegger mee omgaan? En hoe kan ik veilig beleggen? Let op: beleggen is risicovol.

Vertrouwen in zelf beleggen en rendement

In het algemeen bestaan er nauwelijks beleggingen zonder enige vorm van risico. Net zomin als een eenvoudige spaarrekening zonder risico’s is, dat heeft iedereen in de afgelopen jaren kunnen zien. Een depositogarantiestelsel garandeert weliswaar tot € 100.000, maar daar boven ben je het kwijt als de bank failliet gaat.

Dat kan ook gebeuren bij het investeren in een degelijk familiebedrijf dat al tientallen jaren stabiel presteert: een affaire kan de kop opsteken en het bedrijf de das omdoen. Gevolg kan zijn dat de koers blijvend instort. Ondanks alle risico’s betekent beleggen geenszins dat je zomaar je geld kwijt bent. Het is belangrijk om voordat je gaat beleggen allereerst nagaat op welke aanbieder van beleggingsproducten je kunt vertrouwen en waar jouw geld veilig is.

Beleg nu bij een van de goedkopere brokers van Nederland!

Wees goed geïnformeerd

Goed op de hoogte zijn is voor een belegger een must en het halve werk. Ken dus naast de broker zelf ook de beleggingsproducten door en door. Weet wat een specifieke belegging van jouw interesse inhoudt. En wat voor risico’s daar aan vast zitten. Verborgen kosten bijvoorbeeld, of een bepaalde looptijd.

Voorbeelden van veilig beleggen

Veilig beleggen en zelf beleggen in beleggingsproducten met beperkte risico’s en een goed rendement is een uitdaging. Eigenlijk betekent veilig beleggen de risico’s goed weten in te schatten en te beperken. Maar dat brengt kosten van risicobeheer met zich mee. En genoegen nemen met minder rendement. Desondanks zijn er goede voorbeelden van veilige beleggingen:

  • Staatsobligaties
  • Spaardeposito’s (binnen het garantiebedrag)
  • Opties

Opties

De eerste twee zijn vrij bekend, de laatste een stuk minder. Verzekeren met opties kan een goede vorm van veilig beleggen zijn. Het is wel goed om er genoeg van af te weten, aangezien het complexe producten zijn. Bovendien zijn de risico’s ervan hoog op het moment dat opties verkeerd in worden gezet.

Een voorbeeld: je besluit te beleggen in put opties, waarmee de gevolgen van een koersdaling verzekerd zijn. In dat geval koop je 10 aandelen van bedrijf X voor € 10 per stuk. Om er zeker van te zijn dat je de aandelen voor minstens € 10 per stuk weer kunt verkopen, schaf je een put optie aan met als uitoefenprijs € 10. Hiermee is de verkoopprijs van € 10 per stuk verzekerd. Een put optie kost uiteraard geld en heeft een bepaalde looptijd.

Risico’s en risicoprofielen

Wie belegt, moet weten dat deze vorm van investeringen minder veilig is dan een eenvoudige spaarrekening. De koersen kunnen immers op elk moment dalen of stijgen. Ofschoon er verschillende gradaties van risico’s in beleggen zijn (beleggingsfondsen die zich richten op de lange termijn zijn bijvoorbeeld over het algemeen veiliger dan hefboomwerkingproducten), maar er is altijd het risico van een daling van de prijs en daarmee de kans op een totaal verlies van de belegging.

Vind je veilig beleggen echt belangrijk, laat je dan goed informeren en vul desgewenst bij de aanvraag van een beleggingsrekening een risicoprofiel in. Sommige online brokers stellen hoge eisen aan veilig beleggen, maar niet allen doen dat. Vaak is het vooraf ingevulde risicoprofiel later aan te passen.

In het algemeen moet je als belegger leven met een bepaald risico, echter de mogelijkheden om te investeren zijn legio. Zeker bij online beleggen. Onder normale omstandigheden is het mogelijk om met zelf beleggen en online beleggen een hoog rendement te behalen, maar een zekere voorzichtigheid en een toekomstgerichte blik zijn ook veel waard.
 

Dus hoe kun je veilig beleggen en online beleggen, zonder dat je te veel risico neemt?

3 tips: 

  • Beleg je geld bij een financiële instelling waar je vertrouwen in hebt, bijvoorbeeld jouw eigen bank of een broker waar jij of iemand uit je netwerk goede ervaringen mee heeft
  • Spreid je beleggingen en risico’s: beleg bij meerdere aanbieders
  • Kijk naar online brokers die onder toezicht staan van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)

 

Nu online zelf beleggen? Kies dan voor DEGIRO. DEGIRO is een van de goedkopere brokers in Nederland en biedt daarnaast ook uitstekende klantenservice. DEGIRO heeft niets voor niets prijzen gewonnen van onder andere VEB, Consumentenbond en het FD.
Een beleggingsrekening openen is volledig gratis en is zo gedaan!
 

« Alle online brokers vergelijken »