De rentes op spaarrekeningen zijn al tijden laag en door de inflatie behaal je weinig rendement. Toch is er een manier om vermogen in waarde te laten stijgen: beleggen. En waarom zou je dat niet gewoon doen vanuit je luie stoel? Let op: beleggen is risicovol.

Traditioneel beleggen vs modern beleggen

Traditioneel beleggen is offline beleggen: nodeloos ingewikkeld via een beleggingsadviseur aandelen of obligaties kopen. Dat brengt veel kosten met zich mee en is bovendien tijdrovend. Modern beleggen heeft hetzelfde doel als traditioneel beleggen: het vergroten van je vermogen.

Echter modern beleggen is online beleggen. Dat betekent zelf je beleggingsportefeuille beheren en simpelweg via een paar muisklikken in de meest uiteenlopende beleggingsproducten handelen. Online beleggen is toegankelijk, gemakkelijk, goedkoop, snel en efficiënt geworden. Handelen met je tablet, smartphone, PC of laptop is de normaalste zaak van de wereld: online beleggen is vergelijkbaar met online bankieren en dat kan inmiddels iedereen. Dat maakt online beleggen de gemakkelijkste vorm van zelf beleggen.

Online brokers

Niet alleen banken bieden online beleggen aan, maar ook andere spelers, zogenaamde online brokers. Of je nu in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen, opties of andere beleggingsproducten wil investeren. Online beleggen is heel eenvoudig, het is slechts een kwestie van een beleggingsrekening openen bij een bank of online broker en je kunt direct aan de slag met handelen door zelf orders te plaatsen. Op de Nederlandse markt zijn vele banken en online brokers in allerlei soorten en maten actief die elk een eigen beleggingsrekening aanbieden tegen specifieke voorwaarden.
 
Beleg nu bij een van de goedkopere brokers van Nederland!

Minimale kosten

Zelf beleggen begint bij online beleggen en het is de moeite waard hiermee te experimenteren, om er een gevoel bij te krijgen en erachter te komen of het echt iets voor jou is. Het is weliswaar niet gratis, maar de aanvangskosten zijn minimaal. Vaak geeft een broker een tegoedbonus of startersbonus bij het openen van een beleggingsrekening en is het niet meteen nodig om zelf geld te storten.

Het ligt aan de broker hoeveel vervolgens het minimale stortingsbedrag is. Daarnaast ligt het aan de broker hoeveel bewaarloon, transactiekosten per order en andere kosten er berekend worden. Brokers vergelijken is daarom verstandig, aangezien het meer inzicht in de kosten per aanbieder biedt: tel uit je winst. Daarnaast kan de belegger zelf zijn kosten inschatten en minimaliseren, aan de hand van de waarde van zijn effectenportefeuille en de hoeveelheid transacties die hij binnen een bepaalde termijn doet.

Beleggingsstrategie

Naast het inschatten van de kosten, is het als online belegger belangrijk om niet zomaar wat te doen op de beurs: een goed uitgestippelde beleggingsstrategie is bij zelf beleggen het halve werk. Met als leidraad het inschatten en beperken van de risico’s. De basis van een beleggingsstrategie is het formuleren van je doel. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van de hoeveelheid rendement die je wil behalen met je beleggingen. Het is voor iedereen duidelijk dat het behalen van een rendement van dertig procent met meer risico’s gepaard gaat, dan tevreden zijn met een rendement van vijf procent. Overigens bieden brokers vaak vragenlijsten aan, als hulpmiddel bij het uitstippelen van de beleggingsstrategie die bij jou past.

De voordelen van online beleggen:

  • Snel: je kunt direct een beleggingsrekening openen en gaan handelen. Orders plaatsen kan 24 uur per dag met één druk op de knop. Enige voorwaarde is dat de beurs open is.
  • Efficiënt: online beleggen kun je altijd en overal, het enige wat je nodig hebt is internet.
  • Laagdrempelig: je hoeft geen expert te zijn om te weten hoe online beleggen werkt. Door simpelweg brokers te vergelijken, kun je eenvoudig bij de juiste broker in enkele muisklikken een beleggersrekening openen. Bovendien is de software van de gebruikte handelsplatformen vaak erg toegankelijk.
  • Goedkoop: ook met weinig vermogen kun je veel rendement behalen. Doordat je alles online kunt doen, bespaar je kosten.

Nu online zelf beleggen? Kies dan voor DEGIRO. DEGIRO is een van de goedkopere brokers in Nederland en biedt daarnaast ook uitstekende klantenservice. DEGIRO heeft niets voor niets prijzen gewonnen van onder andere VEB, Consumentenbond en het FD. Een beleggingsrekening openen is volledig gratis en is zo gedaan!

 

« Alle online brokers vergelijken »