Waarom groen beleggen?

We leven in een tijd van economische onzekerheid. De financiële wereld is al jaren bezig om stapje voor stapje weer uit het slob te kruipen. Waar het voorheen een vanzelfsprekendheid was dat je spaargeld door hoge spaarrentes wel zou aangroeien tot een mooie aanvulling op je pensioen, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Spaarrentes stijgen niet uit boven de inflatie en met vermogensrendementsheffing kost sparen tegenwoordig zelfs geld. Zelf beleggen, en meer specifiek, groen beleggen – ook wel duurzaam beleggen genoemd, biedt een oplossing.

Lage spaarrentes

De enige manier om tegenwoordig nog een goed en verantwoord rendement te behalen op je opgebouwde kapitaal is zelf beleggen. Uiteraard zijn beleggingen meer risicovol dan een spaarrekening, maar met de juiste adviezen en enige basiskennis is het mogelijk om op een verantwoorde manier je vermogen sterk te laten stijgen. Kiezen voor het juiste concept en de juiste beleggingsmix zorgt ervoor dat je met een goed je gevoel kan investeren. Een optie die hierbinnen erg in opkomst is, is het groen beleggen. Groen beleggen valt onder het bredere begrip duurzaam beleggen: dat is maatschappelijk verantwoord beleggen, ook wel ethisch beleggen genoemd. Dit is een investeringsvorm waarbij beleggers lange termijn gevolgen voor mens en milieu meewegen.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Maatschappelijk bewustzijn

Een groen huis bedekt met gras, met zonnepanelen op het dak. Voorbeeld van groene investeringen.

Voor dit duurzaam beleggen kun je het beste contact opnemen met een duurzame bank, maar ook de andere commerciële banken bieden de mogelijkheid over het algemeen aan hun klanten aan. Deze vorm van beleggen richt zich op het duurzaam investeren. Zo bestaat een duurzame portefeuille voornamelijk uit groene beleggingen. Er zitten dus geen aandelen van bedrijven in die het niet zo nauw nemen met het milieu. Aan de andere kant hebben duurzame portefeuilles bijvoorbeeld ook niets van doen met bedrijven die actief zijn aan de wapenindustrie of hier direct bij betrokken zijn.

Voordelen groen beleggen

Heeft groen beleggen voordelen? Groen beleggen biedt vele voordelen voor de belegger van tegenwoordig. Duurzaam investeren geeft in de eerste plaats het gevoel dat je iets bijdraagt aan de maatschappij. We leven in een wereld waarbij korte termijn winsten belangrijk zijn en daarbij vergeten we vaak dat we de aarde aan het uitputten zijn. Duurzaam investeren vindt hierin juist een balans: rendement en verantwoord investeren gaan hand in hand.

Stabiele investering

Verder is groen beleggen over het algemeen veilig online beleggen. Met veel wereldwijde onzekerheden door oorlogen, terrorisme en natuurrampen staan de financiële markten voortdurend onder hoogspanning. Door te investeren in bedrijven die hier verre vanaf staan, loop je relatief weinig risico, ondersteun je verantwoorde beleggingen en kun je tevens mooie rendementen behalen.

Toekomstperspectief

Ook is de duurzame markt nog in opbouw en is de top hiervan nog lang niet bereikt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is tegenwoordig het sleutelwoord en wordt door vele overheden gestimuleerd. Investeren in windenergie is een goed voorbeeld van groen beleggen en is de laatste jaren erg interessant geworden. Een belegging in een bedrijf die zich bezighoudt met het investeren in windenergie is een goede optie, omdat het te verwachten is dat het aandeel windenergie in de nabije toekomst steeds verder zal toenemen. Dit soort duurzame alternatieven zullen de conservatieve energieconcepten steeds verder gaan verdringen.

Duurzame beleggingsportefeuille

Er is veel informatie over groen beleggen en specifieke duurzame beleggingen beschikbaar en daarom is het vrij eenvoudig om te kiezen voor verantwoord zelf beleggen. Maak een beleggingsportefeuille aan bij een duurzame bank en binnen enkele minuten ben je al bezig met zelf online beleggen. Zelf online beleggen kan uiteraard ook in combinatie met een adviseur. Voor een kleine vergoeding kun je zelf beleggen, maar krijgt u periodiek tips van ervaren beleggingsadviseurs die dagelijks de ontwikkelingen op dit gebied voor je in de gaten houden.

Verschil in online brokers

De verschillende brokers vergelijken is verder een belangrijk onderdeel van het bepalen van de strategie. Brokers vergelijken geeft je inzicht in de diverse brokers, hun tarieven en de door hun aangeboden manieren van handelen op beurzen wereld wijd. Je kunt daardoor kiezen voor een online broker die groen beleggen en duurzaam beleggen ondersteund. Kies tevens de beleggingsstrategie die bij je past: op die manier kun je met een veilig en goed gevoel je spaargeld investeren.

Heeft groen beleggen de toekomst?

Samenvattend heeft groen beleggen en daarmee duurzaam beleggen de toekomst. Aan de ene kant is duurzaam beleggen relatief veilig beleggen, met weinig schommelingen in waarde. Daarnaast is er de garantie dat er niet belegt wordt in bedrijven die activiteiten ontplooien waar je je zich niet in kunt vinden en zich voornamelijk richten op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om rendement te behalen met je spaargeld, kies je voor een duurzame beleggingsportefeuille.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht