Afbeelding van een spaarvarken in een huisje van geldVeiligheid speelt bij financiële zaken een centrale rol. Niemand wil zijn geld verliezen of verspillen. Dat is de reden waarom velen alert zijn op het doen van veilige investeringen. Op het gebied van veilig online beleggen zijn er diverse veiligheidsaspecten die per beleggingsproduct kunnen afwijken.

Drie factoren zijn daarbij essentieel: online bankieren, veilig beleggen en het depositogarantiestelsel.

Online bankieren

De veiligheid van online bankieren om te beleggen bij brokers kan vergeleken worden met online bankieren ten behoeve van andere producten bij een willekeurige bank. Elke bank heeft zijn eigen veiligheidsvoorschriften. Dat zijn ondermeer:
 

  • Versleutelde websites door middel van https://
  • Overdrachtlimieten
  • Waarschuwingen voor Phishing-Emails
  • Overdrachten met mobiele TAN-codes of TAN-generator
  • SMS service

Ook al doet een bank alles om de veiligheid te garanderen, de verantwoordelijkheid ligt ook bij de klant om alle nodige veiligheid te betrachten. Bijvoorbeeld online bankieren in een beveiligd Wifi netwerk. En het beschikken over anti-virussoftware.
Beleg nu bij de goedkoopste broker van Nederland!

Veilig beleggen vs risico’s

Wie belegt, weet dat deze vorm van investeren over het algemeen minder veilig is dan een eenvoudige spaarrekening. De koersen fluctueren immers. Ofschoon er verschillende gradaties van risico’s in beleggen zijn (beleggingsfondsen met een focus op lange termijn zijn over het geheel genomen veiliger dan hefboomwerkingproducten), maar er is altijd het risico van een koersdaling en daarmee de kans op een totaal verlies van de belegging.

 

Laat je dus goed informeren en vul desgewenst bij de aanvraag van een beleggingsrekening een risicoprofiel in. Sommige online brokers stellen weliswaar hoge eisen aan de veiligheid, maar dat is bij lang niet allemaal het geval. Vaak is het vooraf ingevulde risicoprofiel later aan te passen.
In het algemeen leef je als belegger met een bepaald risico, maar de mogelijkheden om te investeren zijn legio.  Onder normale omstandigheden is het mogelijk om een hoog rendement te behalen, maar een zekere voorzichtigheid en een toekomstgerichte blik zijn ook veel waard.

Depositogarantiestelsel

Een depositogarantiestelsel biedt een bepaalde bescherming voor de tegoeden van de rekeninghouders als een bank failliet gaat. Alle lidstaten van de Europese Unie hebben op de een of andere manier een depositogarantiestelsel, om te voldoen aan Europese richtlijnen. Het Nederlandse depositogarantiestelsel is geregeld in de Wet op het Financieel Toezicht. Momenteel geld dat een tegoed op een beleggingsrekening voor €100.000 gegarandeerd is. Bij het beleggerscompensatiestelsel wordt een bedrag van €20.000 gegarandeerd.

Samengevat: veilig online beleggen is essentieel

Veiligheid en beleggen dienen te allen tijde samen te gaan. Als klant bij een online broker is veilig online beleggen erg belangrijk. Het begint bij veilig online bankieren en zich bewust zijn van de risico’s van beleggen. Wie bovenstaande aspecten in ogenschouw neemt, kan met een gerust hart beleggen en aanzienlijke rendementen behalen.
 
Nu online zelf beleggen? Kies dan voor DEGIRO. Dit is een nog vrij nieuwe online broker, maar biedt de laagste transactiekosten en uitstekende klantenservice. Degiro heeft niets voor niets prijzen gewonnen van onder andere VEB, Consumentenbond en het FD. Een beleggingsrekening openen is volledig gratis en is zo gedaan!