Zelf beleggen blijvende trend

Er zijn vele mogelijkheden om je vermogen te laten groeien, één daarvan is beleggen. Beleggen valt op zijn beurt weer onder te verdelen in twee stromen. Enerzijds kan je je vermogen laten beleggen door professionele ‚traders‚, echter brengen die vaak veel kosten in rekening waardoor je rendement minder wordt. Anderzijds kan je er voor kiezen zelf je vermogen te beleggen, zelf beleggen dus. Het is een trend van de laatste tien jaar die blijvend is geworden. Zelf beleggen kan je vermogen laten groeien zoals jij dat wilt, waardoor je in staat bent te profiteren van het volledige rendement.

Het concept

Afbeelding van beurskoersen met briefgeld op het papier met beurskoersen.

Zelf beleggen is op papier dus een goede manier om je vermogen te laten groeien en te profiteren van een volledig rendement. Maar voor vele klinkt zelf beleggen als iets buiten hun bereik. Dit kan echter niet verder van de waarheid zijn. Zelf beleggen betekent niet 24/7 achter de computer zitten en dure beleggingscursussen volgen. Zelf beleggen is voor iedereen toegankelijk met een gezond verstand, een relatief klein vermogen (denk hierbij aan een bedrag rond €10.000) en het belangrijkste – een goed plan!

De Lange Termijn

In tegenstelling tot de trader kan de zelf belegger namelijk veel winst behalen door op langere termijn te handelen. Dat wil zeggen dat de zelfbelegger niet als een trader elk moment van de dag zijn beleggingen moet optimeren. Een zelfbelegger kan de dagelijkse beurskoersen negeren zolang die belegt in beleggingen met een lange termijn potentie. De sleutel, zoals eerder genoemd, hiervoor is dus een goed – langer termijn – plan. Dat idealiter bestaat ook concrete doelstellingen in de zin van: wat wil ik over een bepaalde periode voor rendement behalen met zelf beleggen? Doordat je doelstellingen heel concreet kunt maken, kun je ook je risico’s heel concreet maken. Oftewel: hoe bereid ben je om bepaalde risico’s van specifieke beleggingsproducten te aanvaarden (of juist niet)?  Zodoende kan je dan zelf beleggen in de beleggingsproducten die het beste bij jouw doelstellingen passen.

Kanttekening

Een belangrijke kanttekening bij zelf beleggen is echter wel om vast te houden aan je concrete doelstellingen en je niet te laten verleiden door korte termijn winsten. Ondanks dat korte termijn winsten zo aantrekkelijk lijken, kunnen die ook weer snel verdampen. Bij zelf beleggen is het adagium geduld is een schone zaak bij uitstek van toepassing.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht