Kostenvergelijk online brokers voorwaarde voor slim beleggen

De verschillen in kosten voor zelf beleggen nemen toe en online beleggen is de afgelopen jaren goedkoper geworden. Het kiezen van de goedkoopste broker kan mogelijk vele duizenden euro’s uitmaken. Dat maakt onderzoek van Het Financieele Dagblad (FD) duidelijk. Het onderzoek sluit aan bij de recente roep om meer transparantie in de kosten van zelf beleggen door de Autoriteit FinanciĆ«le Markten (AFM), dat vanaf 2015 van toepassing is. Het maakt simpelweg wederom duidelijk dat brokers vergelijken de moeite loont en een eerste stap is in slim beleggen.

Nieuwe Online Brokers

Plaatje van een rekenmachine.

Een voorbeeld van het onstaan van de prijsverschillen in de markt voor online beleggen is een nieuwe online broker die zich de markt in vecht met extreem lage tarieven, die voor concurrenten online brokers niet haalbaar zijn. Daarnaast is het zo dat grootbanken verhoudingsgewijs hogere tarieven blijven hanteren dan traditioneel goedkope brokers zoals bijvoorbeeld Lynx en Degiro.

Vergelijken!

Brokers vergelijken loont dus. Vooral voor degenen die relatief veel beleggen kan dat uitmaken, aangezien zij veel transacties doen en transactiekosten het rendement kunnen drukken. Waarom zijn eigenlijk niet alle online brokers goedkoop? Ten eerste ligt dit aan het feit dat sommige brokers onderscheid maken in marges die zij hanteren voor professionele beleggers (bijvoorbeeld verzekeraars of pensioenfondsen) en particuliere beleggers. Ten tweede ligt het aan de extra diensten die meerdere online brokers hun klanten bieden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruikmaken van analysetools voor de aandelenmarkt of online handelsplatformen. Zo hebben goedkope brokers vaak minder geavanceerde handelsplatformen dan duurdere online brokers. Ook zijn het aanbieden van opleidingen voor zelf beleggen en nieuwsbrieven over online beleggen voorbeelden van extra diensten.

Verdere stijging

Beursexperts verwachten dat de kosten van online brokers nog verder omgaan en verwijzen naar een dergelijke trend in de Verenigde Staten. Daar is het vaak gratis om een beleggingsrekening bij een online broker te openen. Echter, ook daar moeten online brokers hun boterham verdienen. Dat doen ze bijvoorbeeld door gunstige wisselkoersen te hanteren, effecten uit te lenen en de rente over geleend geld waarmee hun klanten zelf beleggen.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht