Waarom (deels) zelf beleggen voor je pensioen?

De spaarrentes zijn op dit moment erg laag. Dat merk je voornamelijk doordat je spaargeld nog maar weinig oplevert. Wat minder opvalt, is dat de lage rente ook zorgt voor een lager pensioen. Als je zeker wilt zijn van een goed pensioen, kan het dan ook geen kwaad om zelf te gaan sparen voor extra pensioen. Om een optimaal rendement op je spaargeld te behalen, kun je overwegen te gaan beleggen. Misschien denk je dat dat niets voor je is, omdat je niet weet hoe het moet. In deze tijd van online diensten is het echter gemakkelijker dan ooit om zelf te beginnen met beleggen.

Hoe beïnvloedt de rente je pensioen?

De twee meest voorkomende pensioenregelingen zijn de beschikbare premieregeling en de middelloonregeling. Vooral bij de beschikbare premieregeling kan de lage rente een negatief effect hebben op je pensioen. Bij deze regeling betaal je een vaste premie en daarmee bouw je een kapitaal op. Als je met pensioen gaat, worden met dit kapitaal pensioenuitkeringen gekocht. Als op dat moment de rente laag is, zal je een lager pensioen krijgen dan wanneer de rente hoog is. Er is immers minder rendement dat uitgekeerd kan worden.

Oudere partners ontmoeten een financieel adviseur.

Je pensioen aanvullen door te beleggen

Je kunt je pensioen zelf aanvullen. Dit kun je doen door te sparen, maar met slim beleggen kun je op de lange termijn vaak meer verdienen. Als je ruim op tijd begint met beleggen, kun je een mooi kapitaal opbouwen. Als je een pensioengat hebt, kun je ook een lijfrenteverzekering afsluiten. Dan krijg je echter te maken met allerlei fiscale regels, die ook nog eens regelmatig kunnen veranderen. Kies je voor slim beleggen om een kapitaal op te bouwen, dan zit je niet vast aan die regels en heb je alle vrijheid om je geld te besteden zoals jij dat wilt.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!

Zelf beleggen

Als je zelf gaat beleggen, is het noodzakelijk dat je weet wat je doet. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Vroeger was beleggen dan ook vooral weggelegd voor mensen met veel geld die het echte werk overlieten aan een mannetje van de bank. Tegenwoordig kun je zelf online beleggen. Daardoor is het voor veel meer mensen mogelijk geworden om te beleggen.

Nog steeds is het belangrijk om te weten waar je aan begint. Ook bij online beleggen is er het risico dat je beleggingen minder waard worden. Gelukkig kun je online heel veel informatie vinden over hoe risicovol bepaalde beleggingen zijn. Informatie over welke soorten beleggingen er zijn, is ook ruim voorhanden op internet.

Voor je begint, is het verstandig om je risicoprofiel bepalen. Dit kan online. Het risicoprofiel geeft aan hoeveel risico je kunt en wilt nemen. Op basis daarvan kun je besluiten hoe je gaat beleggen. Instappen kan tegenwoordig ook al met lage bedragen. Wel moet je er rekening mee houden dat er vaste kosten per transactie berekend kunnen worden. Dat maakt het inleggen van lagere bedragen voor bepaalde producten minder interessant.

Starten met beleggen

Als je wilt beginnen met beleggen, moet je eerst bepalen waar je dat gaat doen. Online beleggen via een broker is voor de doe-het-zelvers de eenvoudigste oplossing. Het is snel en gemakkelijk en altijd beschikbaar. Je kunt op internet brokers vergelijken om te bepalen waar je het beste af bent. Een broker is een soort tussenpersoon die voor jou, en vele anderen, belegt. Jij geeft bijvoorbeeld opdracht om een aantal aandelen te kopen. De broker zorgt dan dat het gebeurt. Je hoeft niet zelf de beurs op. Zelf beleggen is dus eigenlijk heel eenvoudig.

Brokers vergelijken kun je doen op basis van verschillende criteria, bijvoorbeeld:

  • Welke beleggingsproducten bieden ze aan?
  • Wat zijn de tarieven?
  • Welke ondersteuning biedt de broker?
  • Sommige brokers bieden coaching of cursussen aan zodat je meer kennis krijgt van het beleggen. Zo kan bijna iedereen het leren.

Nu beginnen met beleggen

Als je wilt starten met beleggen, is dit het juiste moment. Van je pensioen moet je nog maar afwachten of het je oplevert wat je verwacht. Extra kapitaal opbouwen kan dus geen kwaad. Zelf beleggen is via online brokers heel gemakkelijk en is al mogelijk met een klein bedrag.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht