Exclusieve beleggingstips voor nieuwe online beleggers

Online brokers, die platformen aanbieden waarmee particulieren kunnen zelf beleggen, zijn een nieuwe weg ingeslagen en trekken nieuwe klanten aan met cadeau’s, exclusieve beleggingstips en dergelijke. Hierdoor komt de voorheen bepalende factor van steeds aantrekkelijkere tarieven op de achtergrond. Deze ontwikkeling is naar alle waarschijnlijkheid een structurele verandering, gelet op de komst van DeGiro in oktober 2013 en hun poging de markt te veroveren met ’nog‘ lagere tarieven voor zelf beleggen. Aangezien vooralsnog een grote verschuiving in de markt uit blijft. Zoals de CEO van de BinckBank al eerder voorspelde, dient productonderscheiding alsmede het aantrekken van nieuwe klanten te komen van andere factoren dan alleen lage(re) tarieven.

Nieuwe wegen ingeslagen

Online brokers, zoals bijvoorbeeld de BinckBank en Lynx, hebben hun tarieven niet verlaagd als reactie op de komst van DeGiro. In reactie hebben diverse online brokers namelijk gekozen om andere wegen in te slaan die voorheen ongebruikelijk waren bij het werven van nieuwe klanten. Met name cadeau’s (bijvoorbeeld het €100 transactietegoed voor nieuwe BinckBank klanten) en periodieke exclusieve beleggingstips (bijvoorbeeld het Lynx’s nieuwsabonnement met professionele tips en adviezen) dienen nu nieuwe klanten aan te trekken. Daarnaast worden huidige klanten meer gewaardeerd door deze op uitlopende manieren bij te staan in het online zelf beleggen. Een andere gelijktijdige ontwikkeling wordt aangestipt door Patrick Beijersbergen, econoom voor de Vereniging van EffectenBezitters (VEB), die erop wijst dat het aantrekken van de klanten van concurrenten steeds populairder wordt. Het ‚weglokken‚ wordt bovendien gefinancieerd door online brokers en banken doordat die de kosten voor het ‚overstappen‚ op zich nemen.

Verschuiving zonder direct effect

De achterliggende gedachte van deze verschuiving kan worden geconcludeerd uit de aanname dat succesvolle beleggers bij hun online brokers blijven. Beleggingstips en adviezen zijn daarom manieren om nieuwe klanten te genereren maar ook om bestaande klanten tevreden te houden. Lynx en Robeco stellen specifiek dat deze manier van handelen ze succesvol maakt bij het werven van beginnende beleggers. Echter, kunnen in de cijfers hiervoor geen concrete bewijzen gevonden worden. Het huidige aantal van 1,4 miljoen zelf beleggers is al geruime tijd vrij constant te noemen, ondanks de de impulsen vanuit de markt en het aantrekkende beleggingsklimaat. De toekomst zal het uitwijzen of het werkt.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht