Meer inzicht in kosten zelf beleggen

Vanaf volgend jaar brengen banken meer duidelijkheid en openheid in de kosten van zelf beleggen. Dat is vastgelegd in de zogenaamde vergelijkende kostenmaatstaf (VKM) voor particulieren. De VKM is een antwoord op de vraag van de Autoriteit FinanciĆ«le Markten (AFM) aan banken of zij meer transparantie in de kosten van zelf beleggen – beleggen voor particulieren dus – kunnen geven. Beleggingskosten die banken in rekening brengen zijn bijvoorbeeld bewaarlonen en transactiekosten. Deze kosten vormen ongeveer 2 tot 3 procent per jaar. Over een periode van 10 jaar is bij 2 procent kosten per jaar een vijfde van je kapitaal in handen van de bank gekomen. Dit soort kosten tasten dus het vermogen van zelfbeleggers flink aan, in zowel goede als minder goede tijden.

Duidelijkheid

Hoofd van een vrouw met allemaal vraagtekens er om heen getekend. Onduidelijkheid.

De duidelijkheid die banken over de beleggingskosten gaan geven uit zich in eerste instantie in het geven van een totaaloverzicht en specificatie van alle kosten voor een belegger per jaar. Dat zijn kosten die niet alleen door banken berekend worden, maar ook door bijvoorbeeld een bemiddelend adviseur of een aanbieder van beleggingsfondsen. Bij beleggen voor beginners is met name transparantie vereist, aangezien men dan vaak niet goed op de hoogte is van de bijkomende kosten en alleen het mogelijke rendement voor ogen heeft.

Positieve reactie

De AFM heeft inmiddels positief gereageerd op het initiatief van de banken, maar heeft nog steeds een aantal kritische kanttekeningen op de beperkte transparantie in de kosten van zelf beleggen. Zij willen meer openheid in de transactiekosten van beleggingsfondsen en willen dat banken voor elk individu dat aan zelf beleggen doet duidelijk maakt welke kosten daarmee gepaard gaan. De reactie van de beleggingsfondsen is dat zij zich concentreren op het rendement voor de belegger en dat bij een hoog genoeg rendement de geringe kosten te verwaarlozen zijn.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht