Hoe kies je de beste aandelen?

Door de structureel lage rente gaan veel mensen op zoek naar middelen om het rendement van hun geld te vergroten. Investeren in aandelen of een beleggingsfonds is hiervoor een van de aangewezen manieren. Het is bewezen dat aandelen op lange termijn een gemiddeld rendement genereren van 6 à 7%, hetgeen aanzienlijk hoger ligt dan het rendement op een klassiek spaarboekje. Tegenover dit hogere rendement staat evenwel een hoger risico. De juiste aandelen kiezen voor je aandelenportefeuille is dus essentieel. Hoe je best te werk gaat en waar je op moet letten, leggen we je hieronder uit aan de hand van enkele tips.

1. Doe je huiswerk

Stijgende beurskoers van aandelen op de aandelenmarkt.

De beste beleggers zijn diegenen die goed voorbereid de beurs betreden. De stemming op de beurs kan razendsnel omslaan en als particuliere belegger word je bedolven onder prognoses en bedrijfsresultaten. Succesvolle beleggers hebben op voorhand een beleggingsplan opgesteld, waardoor ze rationeel kunnen blijven handelen in zelfs de meest hectische marktomstandigheden. Dit beleggingsplan omvat niet enkel regels die zeggen wat je moet kopen en aan welke beurs koersen (sic) je moet uitstappen, maar bevat ook je ideeën over beleggen, de tijd en het bedrag dat je wil investeren en concrete doelen op korte en lange termijn.

2. Zorg voor een goede spreiding

Als beginnende belegger met een beperkt budget lijkt het opbouwen van een gespreide portefeuille niet eenvoudig. Nochtans zijn er een paar makkelijke manieren om met weinig geld mooi gespreid te beleggen: Een belegging in een holding, beleggingsfonds of tracker (etf), zorgt dat jouw inleg over meerdere participaties of aandelen gespreid wordt. Ook als je reeds langer actief bent, blijft een goede spreiding van de aandelen een aandachtspunt. Als je te zwaar overwogen bent in bepaalde sectoren of landen, mis je vaak enorme kansen die zich elders op de financiële markten voordoen. Het is dus belangrijk om met een open blik naar de beurs te kijken.

3. Rendement vs. Risico

Als je begint met beleggen, droom je vaak van spectaculair oplopende beurs koersen (sic) en reusachtige winsten op korte tijd. Er zijn inderdaad aandelen waarmee je je inleg op enkele maanden meer dan verdubbelt. Dit soort aandelen is echter weinig stabiel en bevat ook een veel hoger risico dan de defensievere aandelen. Het is dus belangrijk te bepalen wat voor type belegger je bent: een dynamische of agressieve belegger zal vaker teruggrijpen naar aandelen waarvan de beurskoers heftige bewegingen laat zien. Ben je een defensieve belegger, dan zal je eerder kiezen voor ‘saaiere’, degelijke aandelen zoals bijvoorbeeld dividendaandelen. Betekent dit dat je als defensievere belegger geen risicovolle aandelen in portefeuille mag hebben? Helemaal niet. Het is vooral belangrijk om zulke aandelen een gewicht te geven in je aandelenportefeuille dat past bij jouw profiel als belegger.

4. Aandelen kiezen? Ga voor kwaliteit!

Bij de selectie van je aandelen staat 1 woord centraal: kwaliteit. Kwaliteitsaandelen zijn aandelen met een goed track record die bovendien een mooie toekomst voor zich hebben. Je kan kwaliteitsaandelen herkennen aan een aantal parameters:

  • Te begrijpen: je kan je een beeld vormen over de producten of diensten van het bedrijf
  • Goed geleid: het management handelt in het belang van het bedrijf
  • Openheid: het bedrijf communiceert vaak en duidelijk aan de aandeelhouders
  • Competitief voordeel: het bedrijf kan zijn voorsprong ten opzichte van de concurrentie behouden of uitbouwen
  • Aantrekkelijk gewaardeerd: het bedrijf noteert ver genoeg onder de intrinsieke waarde

Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!

5. Brokers vergelijken loont

Wil je zelf beleggen, dan heb je de keuze tussen beleggen bij een grootbank en online beleggen bij een broker. Het voordeel van online beleggen, is dat brokers scherpe transactiekosten aanbieden en vaak ook geen bewaarloon aanrekenen. De impact van deze kleine kosten op het rendement van een belegger is op lange termijn niet te onderschatten. Brokers vergelijken kan dus erg zinvol zijn. Zo verschillen niet enkel de tarieven, ook de transactiemogelijkheden variëren al naargelang de broker. Belangrijk is dus, dat je een broker kiest die voldoet aan jouw eisen.

Zelf beleggen? Vind een broker die bij je past met deze handige vergelijker.

 

Deel dit bericht

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert