Beginnen met beleggen? 5 handige beleggingstips!

Stel, je hebt een bedrag beschikbaar om te gaan beginnen met beleggen, maar twijfelt door alle mogelijkheden met online beleggen wat je het beste kan gaan doen. Ook weet je dat zelf beleggen financiële risico’s met zich mee kan brengen, afhankelijk van de manier van beleggen die je kiest. We geven uitleg over slim beleggen en tips om zelf beleggen duidelijk en overzichtelijk te maken. Om goed te kunnen bepalen wat voor jou interessant is, is het belangrijk om te weten welke vormen van beleggen er zijn. Het is mogelijk om te beleggen in vastgoed, obligaties, derivaten of andere financiële producten, maar voor mensen die beginnen met beleggen zijn beleggingsfondsen en aandelen het meest interessant om naar te kijken.

1. Wat zijn aandelen en beleggingsfondsen?Een rekenmachine op een papier met berekeningen, met daarnaast een pen.

Een beleggingsfonds verzamelt het geld van een groot aantal individuele beleggers en gaat hier professioneel mee beleggen in verschillende aandelen en andere financiële producten. Bijna elke bank heeft meerdere fondsen beschikbaar. Je legt wel zelf geld in, maar laat het beheer van de fondsen en het behalen van een goed rendement over aan professionals. De beurs koersen van een beleggingsfonds wijzigen elke beursdag, in de praktijk wat minder fel dan bij de koersen van de index zelf. Je kunt een beleggingsfonds kiezen in het gebied dat je aanspreekt of de sectoren waarin je groei verwacht.En wat zijn aandelen eigenlijk? Een aandeel is een verhandelbaar bewijs van deelname in het kapitaal van een door jou gekozen onderneming. Je wordt dus echt voor een deel eigenaar van een bedrijf. Geld beleggen in aandelen kan in je favoriete bedrijf dat een beursnotering heeft. Kijk daarbij niet alleen naar de hoofdfondsen in de AEX, maar ook naar andere bedrijven op de beurs.

2. Dividend

Bij het kiezen van een geschikt aandeel of beleggingsfonds is het interessant om te kijken of het fonds een dividenduitkering kent. Het is een (meestal) jaarlijkse winstuitkering die je per aandeel ontvangt. Het kan een mooie aanvulling zijn op het rendement dat je op de aandelen koers haalt van een aandeel of beleggingsfonds. Sommige mensen beleggen alleen voor het dividend, om op die manier een mooi extra inkomen te genereren. Voor hen is een stijgende aandelen koers minder relevant. Het is zaak om goed uit te zoeken wanneer, hoeveel en in welke vorm dividend uitgekeerd wordt. Uitkeringen in geld of extra aandelen zijn mogelijk.

3. Risicospreiding door slim beleggen

Over het algemeen loop je met het kopen van individuele aandelen meer risico dan met een beleggingsfonds. Deze fondsen spreiden hun portefeuille, waardoor de risico’s en daarmee ook de winstkansen wat gedempt worden. Verder is van belang dat je bepaalt hoe lang je je geld beleggen wilt. Hoe korter je horizon, des te meer risico je over het algemenen loopt. Uit het verleden is gebleken dat koersen op de langere termijn stijgen en je op deze manier schommelingen in de koers goed kunt opvangen. Het loont de moeite om voordat je tot koop overgaat, je goed te verdiepen in het verloop van de aandelen koers en in te schatten of je op een mogelijk gunstig moment instapt. Blijf actueel en volg het financiële nieuws om voor jezelf te bepalen of de koers mogelijk zal stijgen of juist dalen. Ontwikkel een soort gevoel voor de markt.

4. Welke broker kiezen?

Brokers zijn de partijen die online beleggen mogelijk maken. Je opent een rekening bij een broker, maakt geld om te beleggen over en kunt vervolgens gaan handelen. Ook bieden veel banken de mogelijkheid om actief op de beurs te gaan handelen.De voordelen die brokers bieden:

  • Real-time beurs koersen op je scherm
  • Je hebt een gescheiden beleggersrekening
  • Toegang tot financiële analyses en het laatste nieuws
  • Vaak mogelijkheid om eerst een testaccount te openen
  • Welkomstpremie of transactietegoed

5. Brokers vergelijken

Vergelijken van verschillende brokers is belangrijk, ze hebben allemaal een eigen interface, verschillende tarieven, serviceniveaus en reputatie. Brokers vergelijken kan op onze site, waarmee je snel ziet welke broker het beste bij je past. Ben je van plan veel te gaan handelen, dan kunnen de transactiekosten een relatief grote rol spelen in je keuze. Of misschien hecht je juist veel waarde aan financiële analyses en cursussen. Brokers vergelijken is daarom een belangrijke eerste stap in de wereld van beleggen.

 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht