Internationaal beleggen

Het lijkt niet voor iedereen weggelegd, maar toch ligt het wel degelijk voor menigeen binnen handbereik. Mede-eigenaar worden van een grote internationale onderneming. Want dat is datgene wat beleggen feitelijk is. Door te investeren in dergelijke bedrijven kun je profiteren van eventuele winsten.

Dat geeft aan dat handelen in aandelen lucratief kan zijn, vooral wanneer je er de bedrijven uitpikt die voor een mooi rendement zorgen. Door koerswinst of een mooi dividend en het liefst over een langere periode. Dat is nog niet zo eenvoudig, want het spel op de beursvloeren kent haar eigen regels. Voortdurend moet een afgewogen keuze worden gemaakt tussen de diverse beleggingsvormen, de verschillende markten en de verwachtingen voor de toekomst.

En dan zijn er ook nog de diverse aanbieders van de mogelijkheden tot online beleggen. Het rendement van zelf beleggen kan nog een forse zet in de rug krijgen door een simpele toetsing op internet: even alle brokers vergelijken.

Fondsen in Nederland

Persoon die via een tablet internationale beleggingen doet.Veel beleggers hebben een goed gevoel bij ondernemingen die ze van nabij kennen, zoals de ruim twintig beursgenoteerde partijen die zijn verzameld in de AEX (Amsterdam Exchange Index). Vooral tegen het einde van de vorige eeuw werden jaarlijks prachtige rendementen behaald voor beleggers die heil zagen in een mandje AEX-aandelen. Er waren zelfs dagen dat de indices meer dan tien procent steeg op één dag. Ahold, Philips, Heineken of Royal Dutch Shell: het zijn bedrijven die iedereen kent uit het dagelijkse leven. De binding met dergelijke ondernemingen is dan ook groot en dat is een stimulans juist in die aandelen te investeren.

Maar er zijn meer mogelijkheden. De Amerikaanse Nasdaq – ook bekend onder de naam schermenbeurs – is een plaats waar vooral aandelen van ’s werelds grootste technologiebedrijven worden verhandeld. De New York Stock Exchange (NYSE) kennen we van films als Wall Street, waarbij de handel in aandelen met veel rumoer op de beursvloer gepaard gaat. Langzaam, maar zeker, is die hectiek ook daar aan het afnemen. De toenemende populariteit van online beleggen is daar één van de oorzaken van. Computergestuurde systemen hebben veel van het handwerk overgenomen.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Investeren in bedrijven

Waar de Nasdaq en de NYSE tot de grootste beurzen ter wereld behoren, zijn elders nog talloze andere beurzen als beleggingspotentieel te vinden. De Deutsche Börse is een ook voor veel Nederlandse beleggers populaire richting, terwijl de Tokyo Stock Exchange na de beide beurzen van New York de grootste ter wereld is. Het was lange tijd één van de vele mondiale groeimarkten, een positie die nu in die regio wordt ingenomen door de beursplatforms van China, Korea en India. Ook Latijns-Amerika en Oost-Europa winnen op dat gebied terrein en worden als emerging markets omschreven. Voor wie wil beleggen in die gebieden, komt nog een specifiek element om de hoek kijken. In tegenstelling tot investeren binnen de AEX met fondsen in Nederland moet bij dergelijke landen ook rekening gehouden worden met schommelende valutakoersen, hetgeen trouwens ook geldt voor beleggingen via de London Stock Exchange. Het is een extra factor waarmee rekening moet worden gehouden. Actuele koersen staan trouwens altijd onder invloed van valutaschommelingen, ook als die beurs koersen in euro’s staan genoteerd.

Brokers vergelijken

Wie wil gaan handelen in aandelen doet er goed aan zich goed te laten informeren. De beurs koersen kun je niet rechtstreeks beïnvloeden, maar vaak laat het verloop ervan zich heel goed inschatten. Is er een opwaartse lijn zichtbaar van de actuele koersen of kan daar op korte termijn sprake van worden?
Dat beleggen in een onderneming die actief is in een politiek minder stabiele omgeving een hoger risico met zich meedraagt, is duidelijk. Investeren in bedrijven die actief zijn in een markt waar ook in de toekomst altijd vraag naar zal zijn (zoals farmacie, zorg of levensmiddelen) is ook een betrouwbare leidraad. En dat spreiding van beleggingen over meerdere sectoren een eerste vereiste is, is een beurswijsheid die iedere belegger zich al snel eigen moet maken. De eerste verdiensten bij het zelf beleggen, kunnen echter al gemaakt worden door te handelen via een broker die de kosten van jouw beleggingen beperkt. Want wie regelmatig handelt, kan daarmee op jaarbasis zelfs duizenden euro’s besparen.

 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert