Nederlandse belegger leent geld voor beleggingen

Dat is de voorspelling van een Nederlandse online broker, die daarbij wijst op stijgende effectenkredieten. De voorspelling komt niet uit het niets. Het blijkt namelijk dat vorig jaar ook al een stijging waar te nemen viel in de effectenkredieten. De stijging wijst erop dat Nederlanders bereid zijn (meer) te lenen om te (kunnen) beleggen. In het handelswezen wordt deze manier van beleggen ‚leverage‘ genoemd. Bij beleggen met leverage, wat een hefboom betekend, wordt er specifiek geld geleend om te beleggen. Dit kan aantrekkelijk zijn wanneer bijvoorbeeld de spaarrentes laag zijn en de beurzen goed presteren.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!

Sparen of beleggen?

De notie dat de Nederlandse belegger bereid is (meer) geld te lenen om te beleggen, klinkt voor vele niet heel aannemelijk. Aangezien de algemene verwachting is dat Nederlanders spaarzaam zijn en niet zomaar geld lenen. Echter blijkt uit het verleden dat Nederlanders eerder bereid waren om te beleggen met een leverage. Voor de val van banken in Amerika was beleggen met geleend geld vrij normaal in de hele wereld. Dus inclusief voor Nederlanders. Achteraf bleek echter dat leverage beleggen en andere financiele handelingen met geleend geld, de kiem waren van de economische problemen destijds. Sindsdien zijn particuliere beleggers veel voorzichtiger en vermijden beleggen met een leverage.

Leverage wordt populairder

Ondanks dat de economische problemen nog niet achter ons liggen, is het vertrouwen van de Nederlandse belegger dusdanig gegroeid dat beleggen met een leverage steeds meer als aantrekkelijk wordt gezien. De reden hiervoor is dat de beurzen relatief hard aan het stijgen zijn de afgelopen tijd. Bovendien wil men profiteren van de stijging van grote beursfondsen, waarvan de aandelen (pakketten) vrij eenvoudig toegankelijk zijn voor de particuliere belegger. Gecombineerd met de lage rentes die banken alweer hanteren voor een langere periode leiden er toe dat men zoekt naar andere manieren om geld te verdienen. Beleggen met een leverage is daarvan een van de mogelijkheden. Bovendien heeft beleggen met een leverage vele particuliere beleggers in het verleden veel opgebracht. Wanneer er niet te risico vol belegd wordt is de ontwikkeling dat de Nederlandse belegger geld gaat lenen om te beleggen zeer begrijpelijk in huidige omstandigheden.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht