Europese beurskoersen volgen wereldwijde trend

In navolging van de sterk tegenvallende resultaten van de Amerikaanse industrieën zijn de Europese beurskoersen vandaag verder afgenomen. Net als andere Europese beurskoersen bevinden de AEX koersen zich al sinds januari in een neergaande spiraal, door te hoge verwachtingen van met name de nieuwe markten in Brazilië en India. Ongeacht de positive instelling voor het nieuwe jaar blijkt de beurs daar niet aan mee te werken. Echter was er geen sprake van een koersval zoals in Japan, dat veel sterker reageerde op het slechte nieuws uit Amerika. Daarom wordt er vooralsnog slechts gesproken over een ‚gezonde correctie‘, die overbrugt moet worden.

Alle beurskoersen dalen

Na een onroerige start van het jaar biedt ook februari vooralsnog geen verandering voor dit beursjaar. De tegenvallende resultaten van de Amerikaanse industrieën vandaag zorgde ervoor dat alle Europese beurskoersen terrein verloren. In Nederland stonden alle AEX koersen (fondsen) in het rood, en daarvan deed KPN het slechtste met min 4,6 procent. Gedurende de maand januari stonden de beurzen, en vrijwel elke koers, onder druk door te hoge verwachtingen van met name de nieuwe markten in Brazilië en India. Beleggen in aandelen voor snel rendement zoals afgelopen jaren veel werd gedaan, is niet meer vanzelfsprekend voor de nieuwe markten. Het gevolg daarvan is dat investeringen achterblijven en de nieuwe markten de verwachtingen daardoor niet waar kunnen maken.

Europese beurzen beter dan Aziatische

Ondanks tegenvallende resultaten doen de koersen in Europa het over het algemeen beter dan in Azië. Met name in Japan zorgen de ontwikkelingen van afgelopen maand, en de doorzetting daarvan deze maand, vandaag voor een koersval. Naast de te hoge verwachtingen voor nieuwe markten zijn er ook andere negatieve ontwikkelingen van toepassing in Japan. De beurskoersen hebben namelijk ook te leiden onder een aangekondigde maatregel die de BTW zal verhogen, wat de particuliere Japanse uitgaven onder druk zullen zetten. Na vandaag werd gemeld dat de handelaren op de beursvloer vooralsnog slechts spraken over een ‚gezonde correctie‘, die overbrugt diende te worden. De handelaren zagen naar verluidt geen reden voor particulieren om aandelen te verkopen of het beleggen op te schorten.
 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht