Wisselkoers dollar naar euro, en pond naar euro onder druk

De wisselkoersen van dollar naar euro, en de pond naar euro staat onder druk sinds augustus 2013. Sinds afgelopen zomer wordt de euro steeds sterker ten opzichte van de dollar en de pond. Per maand zijn er uiteraard fluctuaties maar in het totaal plaatjes is er een trend naar boven waar te nemen. Dat wil zeggen dat de trend een stijgende lijn weergeeft van de euro ten opzichte van de dollar en pond. De koers rond de 1,30 van januari is echter nog lang niet in de buurt van de meeste recentelijk top koers van 1,60 uit 2008.

Dollar onder druk

De dollarkoers staat al langere tijd onder druk ten opzichte van de eurokoers. Ingezet door tijdelijke problemen in Amerika zoals de federale regering medewerkers staking. Maar vooral door structurele problemen zoals het schuldenplafond. Vele malen is afgelopen jaar het schuldenplafond bereikt in Amerika om vervolgens iedere keer gewoon verhoogd te worden. Zolang de markten vertrouwen houden in Amerika behoort dit tot de mogelijkheden maar het zet wel de dollarkoers onder druk. Zodoende heeft de euro terrein gewonnen ten opzichte van de dollar. Afgelopen maand heeft de euro wel weer verloren doordat de Amerikaanse centrale bank (FED) de financiele staatsondersteuningen verder vermindert. Maar de trend belooft nog steeds een stijgende eurokoers.

De Pond krijgt het moeilijker

Ook de pondkoers staat al langere tijd onder druk ten opzichte van de eurokoers. Hoewel de koers van de pond lang niet zo erg onder druk staat als de koers van de dolla,r is er ook hier druk waar te nemen. Er is sprake van minder druk omdat financieel nieuws uit Amerika veel minder van belang is voor de koers van de pond. Echter is de koers van de pond wel een graadmeting van de economie van het Verenigd Koninkrijk, en juist dat veroorzaakt druk op de pond. Na de eerste maand van dit jaar is nog steeds sprake van een stijgende trendlijn van de euro, echter ligt dat dus niet zozeer aan de EU maar meer aan de ontwikkelingen in Amerika en het Verenigd Koninkrijk.

 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht