Waar je op moet letten als je een beleggingsrekening opent

In het algemeen geldt dat het openen van een beleggingsrekening net zo eenvoudig is als het openen van een andere bankrekening. Ook als het type beleggingsrekening ingewikkelder is dan, bijvoorbeeld, een spaarrekening, blijft het – vooral online – een simpele zaak.
 
Binnen een paar minuten heb je het online formulier ingevuld en na enige dagen krijg je een informatiepakket toegezonden. Eventueel vul je nog enige aanvullende documenten in en voilà, je kunt met je beleggingsrekening aan de slag!
Lees hieronder de belangrijkste stappen in het opzetten van jouw beleggingsrekening.

Open nu een gratis beleggingsrekening bij Degiro!

verrekijker

1. Online brokers vergelijken

Alles wat met beleggen te maken heeft begint met het vergelijken van online brokers. Zo ken jij het juiste aanbod. Vandaag de dag is er een overvloed aan banken en brokers die allemaal beleggingsproducten aanbieden. Hoewel de diensten en prijzen op het eerste gezicht hetzelfde lijken, kunnen er grote onderlinge verschillen bestaan.

Klanten moeten zich bewust zijn van met name factoren zoals kosten (in het bijzonder orderkosten), handelsmogelijkheden, soorten beleggingsproducten, veiligheid en gemak. Zo worden niet alle ordertypen aangeboden door elke broker en kunnen orderkosten flink verschillen. Vaak adverteren banken met bijzonder lage tarieven, die slechts op een bepaalde periode van toepassing zijn of op een specifieke volume. Nu online brokers vergelijken.

Checklist op een mobiel

2. Vraag beleggingsrekening aan

Wie een beleggingsrekening zou willen openen, voert eerst zijn persoonlijke gegevens in. Dit kun je bij de meeste brokers online doen. Vaak moet je het wel uitprinten en voorzien van een handtekening. Als je het formulier hebt verstuurd, wordt je aanvraag gecontroleerd. Soms dienen er daarna nog andere documenten te worden ingevuld. Bij goedkeuring krijg je, meestal per post, jouw inloggegevens en een startpakket thuisgestuurd.

Open nu een gratis beleggingsrekening!

Klok

3. Activeer beleggingsrekening

Met je ontvangen inloggegevens kun je direct aan de slag. Bewaar die gegevens overigens wel goed, mogelijk komen die nog vaker van pas. Laat inloggegevens niet rondslingeren, om hacking te voorkomen.

Wees voorzichtig met het op de computer achterlaten van notities over je beleggingen. Ververs ook regelmatig je wachtwoord, en kies een wachtwoord dat je goed kunt onthouden en niet gemakkelijk te kraken is: dat wil zeggen een wachtwoord met speciale tekens en cijfers.

Na de eerste login is je beleggingsrekening met succes geopend. De weg is nu vrij om te beleggen.
Twee pijlen die samen een cirkel vormen, symbool voor wisselen

4. Wissel van broker

Het kan natuurlijk altijd zijn dat je niet tevreden bent of wil herori├źnteren op een broker na een bepaalde periode. Interessante nieuwe aanbiedingen kunnen vaak het verschil maken. Van broker wisselen is geen big deal. Je vindt een andere broker en opent daar een nieuwe beleggingsrekening. Geef tijdig aan welke beleggingen je op deze nieuwe rekening wil overdragen. Hierbij wordt je meestal ondersteund door de nieuwe broker: vaak zorgt deze ervoor dat overdracht automatisch plaatsvindt.

Overigens mag de oude broker in principe geen kosten in rekening brengen voor de overdracht: dat is in vele gevallen onrechtmatig.

Lees meer over het wisselen van broker.