Foto van een spoorwegwissel

Wie wil wisselen van broker, moet eerst beslissen welke broker de nieuwe broker wordt of dat men binnen dezelfde broker een andere beleggingsrekening wil openen, en dient vervolgens de waarde van de oude naar de nieuwe rekening te sluizen. Maar hoe gaat de overdracht? Wat zijn de kosten hiervoor? Wordt er een bonus vergeven bij de overgang naar een nieuwe online broker? Dit en meer informatie over de overdracht kun je lezen in dit artikel.

Nieuwe of oude broker?

Wie van broker wisselt, moet beslissen of de overdracht bij één en dezelfde broker plaatsvindt of van de ene broker naar de andere. In het eerste geval is er sprake van een minimale inspanning. De meeste brokers ondersteunen je daarin en hebben daar standaardformulieren voor. Neem ook direct contact op met de klantenservice. Je kan echter ook wisselen van online broker, dit kost meer moeite. Kijk eerst onder welke voorwaarden dit kan bij jouw huidige broker. Open vervolgens een nieuwe rekening bij een andere broker en informeer naar de overdrachtstermijn.

 

Vaak is de overdracht bij een nieuwe broker een kwestie van een formulier invullen en ondertekenen, die door de nieuwe broker verwerkt wordt. Het duurt dan vaak nog wel even voordat het saldo van de oude rekening is overgedragen.  Zorg in verband met uitstaande beleggeingen ervoor dat de oude broker bevestigt dat de gegevens van de overdracht volledig worden overgedragen aan de nieuwe broker.

Open nu een gratis beleggingsrekening!

Hoelang duurt duurt een overdracht precies?

De duur varieert van broker tot broker. De ervaring leert dat het voorafgaande aan het openen van een rekening bij een nieuwe broker, het minimaal 7 tot 10 werkdagen duurt. Vervolgens duurt het nog 5 tot 10 werkdagen voordat de eigenlijke overdracht is afgerond en je werkelijk actief kunt beleggen met het overgedragen saldo op je nieuwe rekening.
 
Opmerking: tijdens de overdracht heb je geen toegang tot je beleggingsrekening. Plan de overdracht daarom slim. Het beste is om zo snel mogelijk een nieuwe rekening te openen, zodat overdracht snel volgen kan.

Hoeveel kost het wisselen van broker?

Voor de eigenlijke overdracht mogen in principe geen kosten in rekening gebracht worden. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld kosten voor buitenlandse beleggingsproducten. Raadzaam is vooraf contact op te nemen met je broker en om een formele bevestiging van de eventuele kosten te vragen.

Wat gebeurt er met mijn oude beleggingsrekening?

Dat kan je zelf beslissen. Als de oude rekening niet meer nodig is, is het aanbevolen de rekening op te heffen, daar sommige brokers kosten berekenen over het behoud van een rekening. Als dit geen optie is die je kan aanvinken op het overdrachtsformulier, voeg dan bij het formulier een kort schrijven toe.

Samengevat:

Wisselen van broker is geen enorm karwei. Zolang je de basisstappen volgt en vooraf informeert naar de voorwaarden, kan je een overdracht rustig en onbezorgd tegemoet zien.

De belangrijkste stappen voor het wisselen van broker op een rij:

  • Zoek tijdig contact met de klantenservice van zowel de oude als de nieuwe broker, zo weet je precies wat er in jouw geval te wachten staat.
  • Gebruik de juiste overdrachtsformulieren.
  • Bedenk vooraf wat een goed moment is om van broker te wisselen. Een volledige overdracht duurt ongeveer 5 tot 20 werkdagen, waarin je vaak geen toegang hebt tot je beleggingen.
  • Let op de eventuele in rekening gebrachte kosten.

Nu online zelf beleggen? Kies dan voor DEGIRO. Dit is een nog vrij nieuwe online broker, maar biedt de laagste transactiekosten en uitstekende klantenservice. Degiro heeft niets voor niets prijzen gewonnen van onder andere VEB, Consumentenbond en het FD. Een beleggingsrekening openen is volledig gratis en is zo gedaan!
 
« Alle online brokers vergelijken »