Foto met vallende beurs koersenShort gaan of short selling is het verkopen van effecten die men niet in bezit heeft, om zo te kunnen profiteren van een daling van de beurskoers. Het kan gaan om effecten zoals aandelen of obligaties. Short gaan in afgeleide effecten zoals opties en futures wijkt hiervan af. In bepaalde gevallen wordt het soms verboden, omdat het destabiliserend kan werken. De crisis in 2009, waar de wereldeconomie nog steeds niet volledig van hersteld is, heeft dat bewezen. In Nederland is short selling aan regelgeving van de AFM gebonden.

Bij short selling moeten investeerders een bepaald percentage van de waarde bij de broker voor de zekerheid achterhouden. Er bestaat een onderscheid tussen gedekte en ongedekte short selling.

Voorbeeld van short selling

Dat short selling zeer speculatief van aard is, wordt bij het volgende voorbeeld duidelijk: een short sell belegger wil 1000 aandelen tegen een koers van 50 euro verkopen. De Frankfurt Stock Exchange levert de waardepapieren pas drie dagen na de verkoop. Als binnen die drie dagen de waarde zakt tot 40 euro per aandeel, kan de short sell belegger het waardeverschil als winst boeken, in dit geval dus 10.000 euro.
Echter kan het ook gebeuren dat de koers van het aandeel stijgt in plaats van daalt. In dat geval moet de short sell belegger de aandelen kopen tegen een hogere waarde, om ze weer te kunnen verkopen, en maakt zo dus verlies. Je moet dus weten wat de risico’s zijn voordat men zich met short selling bezighoudt. Je kunt hoge winsten maken, maar je loopt tevens hoge risico’s op verlies.

Open nu een gratis beleggingsrekening!

Ongedekte short selling

Er bestaat gedekte en ongedekte short selling. Bij gedekte short selling bezit de verkoper de waardepapieren zelf niet, maar heeft ze geleend van een andere verkoper. In tegenstelling tot ongedekte short selling, waarbij men zelf geen bezit heeft en men het ook niet leent. In dit geval moet de short sell belegger de onderliggende waarde van de voorraad waardepapieren kunnen betalen, ongeacht tegen welke koers. Ongedekte short selling wordt ook wel naked short selling genoemd.
 
Nu online zelf beleggen? Kies dan voor DEGIRO. Dit is een nog vrij nieuwe online broker, maar biedt de laagste transactiekosten en uitstekende klantenservice. Degiro heeft niets voor niets prijzen gewonnen van onder andere VEB, Consumentenbond en het FD. Een beleggingsrekening openen is volledig gratis en is zo gedaan!