Foto met een rekenmachine
Samen met het dienstenaanbod vormen de kosten en tarieven de belangrijkste criteria voor het vergelijken van online brokers. De kosten zijn rechtstreeks van invloed op het rendement. Oftewel, de doelstelling moet zijn om de kosten te minimaliseren. Let wel: minimale kosten bij een afname van minimale diensten leiden vaak niet tot het gewenste resultaat. Streven naar de juiste balans tussen kosten en service is het devies. Let op: beleggen is risicovol.

Basiskosten per jaar

Toenemende druk van de concurrentie tussen online brokers heeft ervoor gezorgd dat de meeste beleggingsrekeningen nu gratis worden aangeboden. Echter, sommige brokers hebben daar aanvullende voorwaarden aan gekoppeld: een minimum aantal transacties of een minimum aan volume per jaar moet worden bereikt voordat de kosten wegvallen. Opmerking: door de vier instellingen die je invult bij het vergelijken van online brokers, wordt met dergelijke aanvullende voorwaarden reeds rekening gehouden.

Orderkosten

Tijdens het proces van beleggen, dus de aankoop en verkoop van waardepapieren, ontstaan kosten. De zogenaamde orderkosten zijn verschillend en hangen af van de broker. Veel factoren spelen hierbij een rol:
  • De meeste online brokers hanteren lagere kosten per order bij hogere ordervolumes. Wie een een hoog aantal transacties per jaar bereikt, moet bij zijn online broker navragen of de kosten niet helemaal kwijtgescholden kunnen worden. In het algemeen geldt: wie veel handelt, krijgt vaak betere voorwaarden.
  • Ook de binnenlandse en buitenlandse handel valt te onderscheiden. Wil je buiten Nederland handelen, gaat dat meestal met hogere kosten gepaard.
  • Tevens geldt dat er meer kosten zijn als je via de telefoon handelt.
  • Naast de honoraria van online brokers bestaan er nog heffingen van derden of andere uitgaven. Deze percentages variëren naar ordervolumes en kunnen sterk verschillen.

Open nu een gratis beleggingsrekening!

Limietkosten

Instellen, wijzigen en verwijderen van limieten is inmiddels standaard geworden. Veel online brokers hebben deze kosten dan ook sterk gereduceerd, of volledig opgeheven.

Deeluitvoeringen

Als het aanbod van waardepapier niet toereikend is of de prijs wijzigt na orderaanvraag en voor aankoop, dan zijn deeluitvoeringen de oplossing. De order wordt dan uitgevoerd in delen. Dit kan mogelijk leiden tot hogere kosten, maar je kunt tegelijkertijd geld besparen.

De meeste online brokers rekenen kosten voor deeluitvoeringen. Echter, deze zijn vaak gerelateerd aan tijd: zo rekenen sommige brokers met deeluitvoeringen binnen één dag geen extra kosten (bijv. flatex). Overigens worden op sommige beurzen geen deeluitvoeringen onder een volume van €10.000  uitgevoerd.

Samengevat:

De tariefstructuur van veel online brokers is complex. Een kritische blik op de prijs en prestaties van online brokers is dus absoluut noodzakelijk om de kosten te minimaliseren. Kijk bij het vergelijken van online brokers niet alleen naar de kosten. Bij een goede broker moeten kosten en prestaties in balans zijn.

 
Nu online zelf beleggen? Kies dan voor DEGIRO. DEGIRO is een van de goedkopere brokers in Nederland en biedt daarnaast ook uitstekende klantenservice. DEGIRO heeft niets voor niets prijzen gewonnen van onder andere VEB, Consumentenbond en het FD. Een beleggingsrekening openen is volledig gratis en is zo gedaan!