De afbeelding laat trading-apps zien op een smartphone Wanneer je met een online broker in zee gaat, doe je er goed aan de diensten en service onder de loep te nemen. Zonder de noodzakelijke prestaties zul je zelfs aan de goedkoopste online broker geen plezier beleven. De belangrijkste nadruk moet liggen op de mogelijkheden binnen het orderaanbod, de te gebruiken tools en software, bruikbaar advies en andere diensten. Let op, beleggen is risicovol.

 

Mogelijkheden in het orderaanbod

Om in waardepapieren te kunnen handelen, moet je een order plaatsen. Samen met jou wordt bepaald hoeveel waardepapieren (bijvoorbeeld aandelen) worden gekocht tegen welke prijs. Omdat niet alle beleggingsproducten op elke beurs verhandeld worden, moet je eerst toegang verkrijgen voor een bepaalde beurs.

Beurzen

Of je nu belegt in producten die worden verhandeld op de Nederlandse AEX, of op de Duitse of Franse beurs, de handel wordt vrijwel altijd volledig elektronisch gedaan. Een order kan daardoor snel geplaatst worden, dus ook vanaf jouw PC thuis of zelfs onderweg met je smartphone of tablet. Handel in buitenlandse waardepapieren vereist vaak een relatie tussen je online broker met een specifieke buitenlandse beurs: bij het kiezen voor een online broker is het dus van belang om alvast te kijken op welke beurs de beleggingsproducten van jouw interesse worden verhandeld.

 

Het aantal verhandelbare beleggingsproducten verschilt per online broker. De meesten omvatten aandelen, fondsen en fondsspaarplannen, CFD’s, ETF’s, certificaten, opties en warrants, obligaties en grondstoffen. Ook hierbij is het handig om vooraf af te wegen welk beleggingsproduct jouw interesse heeft.

Open nu een gratis beleggingsrekening!

Ordertypen

Het plaatsen van orders kun je zelf verfijnen via zogenaamde ordertypen. De meest gebruikte ordertypen zijn marktorders en limietorders. Plaatst men een marktorder, dan wordt deze vervolgens uitgevoerd tegen de beste mogelijke koers. Wanneer men een limietorder plaatst, wordt bij uitvoering een maximum of minimum prijs ingesteld.
 
Bij online brokers zijn vele handige ordertypen beschikbaar.

Zo kan bijvoorbeeld de maximale looptijd van de order worden bepaald.

Dan kan men bij directe uitvoering kiezen voor een looptijd van de order tot het einde van het jaar of voor onbepaalde tijd („good till canceled“).

Tools & Software

Het plaatsen van orders via een online broker gaat bij voorkeur online. Afhankelijk van de aanbieder gaat dat via een webinterface of zijn er trading programma’s beschikbaar. Sommige online brokers bieden nu zelfs handel aan via smartphone apps. Er bestaan verschillende apps in termen van type en grootte, dus kan bijvoorbeeld het aantal beschikbare ordertypen en beurzen sterk variĆ«ren. Mocht er geen internetverbinding beschikbaar zijn, kan bij de meeste brokers via de telefoon gehandeld worden. Dit is overigens wel meestal gekoppeld aan extra kosten.
 

Naast het proces van orderplaatsing, bieden de meeste brokers extra informatie aan over de marktsituatie en de huidige tarieven (bijvoorbeeld Realtimekoersen).

Advisering

Beleggen vereist uitgebreide kennis van de markt, haar instrumenten en/of een uitgebreid professioneel advies. Maar niet elke online broker biedt adviesdiensten aan. Begin niet op goed geluk met beleggen. Hooguit kun je inschatten hoeveel ervaring je hebt, en gebruik dit bij het kiezen van de online broker. Let wel: geen enkel beleggingsadvies kan jouw eigen onderzoek en marktinzichten vervangen.
 
Nu online zelf beleggen? Kies dan voor DEGIRO. Dit is een nog vrij nieuwe online broker, maar biedt de laagste transactiekosten en uitstekende klantenservice. Degiro heeft niets voor niets prijzen gewonnen van onder andere VEB, Consumentenbond en het FD. Een beleggingsrekening openen is volledig gratis en is zo gedaan!