De orderkosten zijn voor vele beleggers een obstakel. Echter, het is voor weinigen duidelijk waar deze kosten eigenlijk betaald moeten worden. De opbouw van beurstarieven is in de regel zeer ondoorzichtig. Normaal gesproken ben je bijna altijd dezelfde kosten verschuldigd: de beurstarieven voor het handelen op beurzen zelf en de handelsvergoeding aan de broker of bank.

Geldende beurstarieven

Wie op de beurs beleggingsproducten wil verhandelen, moet daarvoor een bepaald bedrag aan beurskosten overleggen. Deze beurskosten bestaan ondermeer uit de volgende componenten:

  • Handelskosten
  • Handelsvergoedingen
  • Kosten voor regelgeving
  • Administratieve kosten
De handelskosten en handelsvergoedingen gelden voor elke investeerder op de beurs. De vergoedingen verschillen per bank of broker. De kosten en vergoedingen zijn dienen om de partijen te betalen die de handel feitelijk bedrijven, en de communicatie verzorgen die daarmee gepaard gaat: als belegger sta je vaak aan de zijlijn.

Hoogte van de kosten

Beurskoersen berekenen met een rekenmachine
De kosten die je moet betalen om op de beurs te handelen verschillen per beurs. De broker of bank beslist hoe en welke kosten er worden doorberekend aan de belegger. Je kunt dus jouw rendement verhogen, als je simpelweg de beurstarieven per broker vergelijkt.

Nu online zelf beleggen? Kies dan voor DEGIRO. Dit is een nog vrij nieuwe online broker, maar biedt de laagste transactiekosten en uitstekende klantenservice. Degiro heeft niets voor niets prijzen gewonnen van onder andere VEB, Consumentenbond en het FD. Een beleggingsrekening openen is volledig gratis en is zo gedaan!